22 aprilie 2011

Jurnal de calatorie ... Praga

Calatorie ... mi-a placut sa calatoresc si pot insirui destul de multe amintiri de prin locurile prin care am fost. Nu sunt ahtiat dupa calatorii insa, nici dupa locuri exotice. Am descoperit in timp cateva locuri ce mi-au placut si pe care le-as vizita si revizita cu placere. Praga e unul din acestea ...
Praga. As avea mult de povestit ce am invatat, aflat in timp despre oras, despre istoria lui dar si depre frumusetea unui conglomerat arhitectonic atat de bine conservat.
Am facut mai zilele trecuta o escapada de patru zile in Praga. Mi-am adus aminte detalii care m-au facut sa iubesc orasul asta de atata vreme. Strazile inguste si intortocheate ale orasului vechi, parcurile suprinzatoare pe care le gasesti intre cladiri vechi de sute ani, un oras viu prin multimea de turisti dar si prin atat de multe case pastrate peste secole.
Am avut norocul de vreme, foarte buna dupa standardele Pragai - acolo unde ploua sau sunt nori 3/4 din an (si credeti-ma ca stiu ce spun) - si de un inceput de primavara ... atat de cald, luminos si colorat.

Primavara in parcul Petrin.
Praga.
Mie imi plac orasele incarcate de istorie, acolo unde gasesti marturia secolelor pe stradutele inguste, unde un detaliu te duce cu mintea in vremuri de demult despre care ai auzit doar. Si visezi ...

Praga e un astfel de oras. E locul in care vei gasi orasul de la 1300 inconjurat incet de straturile secolelor care vin dupa. E locul unde nu vei vedea amestecul de sticla, otel si arhitectura baroca unele langa celelalte. Frumusetea Pragai consta in pastrarea orasului si acolo unde au creat constructii noi in mijlocul cartierelor vechi s-a chinuit sa integreze arhitectonic, chiar daca au folosit fatade noi ... nu sunt ostentativ diferite.

Podul Carol si orasul vechi vazute de sus ...
Praga e orasul care a stiut sa-si pastreze istoria. Chiar si in perioada in care "avantul socialist" a stricat multe alte orase din zona de influenta a pactului de la Varsovia. Am vizitat si cartierele noi. Sunt, in parte, ca la noi. Cartiere de blocuri ca niste cutii de chibrite mari. Arata la fel de anost. Ce face diferenta imensa este ca sunt in zonele exterioare - nu au construit in mijlocul orasului vechi, ci in afara lui, unde ar fi fost teoretic mahalaua Pragai. Si mai este ceva care le diferentiaza, chiar foarte mult - au construit rarefiat, au intins cartierul cat a fost nevoie ca sa existe spatiu intre blocuri, spatiu umplut cu verde. Si nu au inghesuit noile generatii de blocuri intre cele mai vechi. Arata comuniste si blocurile lor ... dar ai loc sa respiri, sa parchezi masina, sa vezi un parc verde si copaci intre blocuri ... nu au fost meschini.

Am sa las cateva fotografii sa vorbeasca despre oras.

Palatul regal si catedrala St. Vitus vazute de pe podul Carol
Podurile de pe raul Valtava vazute din Vyshehrad.
In fundal palatul regal si catedrala.
Orasul vechi si podurile peste rau vazute din observatorul de pe dealul Petrin.


Regele Carol si cele 4 neveste Turnul de la capatul podului
dinspre orasul vechi
Mi-am adus aminte de anul petrecut in Praga, de lungile plimbari pe jos de cascat gura si admirat orasul. De stradute, de piata veche, de multele biserici mai mici sau mai mari atat de frumos ornate, de istoria orasului, cele cateva crampeie pe care le-am stiut.
Daca aveti timp si puteti ... mergeti la Praga. Dar nu incercati sa faceti un circuit ... mergeti prin oras. Luati un ghid scris care sa va povesteasca despre istoria locurilor. Si inarmati-va cu rabdare si timp.
Si daca aveti norocul sa vedeti Praga primavara, intr-o dupaamiaza calda si insorita, merge-ti si in gradina palatului Senatului ... merita.



Minunate magnolii ... nu-i asa?

Ada stie ....