4 ianuarie 2008

in cautarea cadoului perfect

Vine perioada sarbatorilor. Toata lumea se inghesuie in magazine in cautarea "cadoului perfect". Toti vrem sa gasim in cel mai scurt timp posibil un cadou care sa ramana in memoria celui care il primeste cat mai mult timp. Uneori timpul afectat cumparaturilor e scurt, aglomeratia mare si cei pentru care cauti cadouri foarte variati ca fire si preferinte. Si atunci incercam sa trisam putin cerand ajutorul altor persoane care ii cunosc mai bine pe cei carora vrei sa le iei cadoul sau au o experienta mai mare in "ce se potriveste" in aceasta perioada. Partea mai putin buna este ca de cate ori ceri ajutorul te izbesti de un sfat "ia si tu ceva simbolic". Simbolic pentru cine? Ce inseamna acest simbolic...cand nu mai e simbolic ? de unde sti...tine de pret? sau poate de calitate? Care e simbolul Craciunului? Ceva rosu? Sau ceva alb si pufos ca zapada...sau ceva calduros...ceva cu stelute? Acel ceva simbolic este de imbracat...sau este de ornament...sau poate e o carte. Ce este acesl ceva simbolic pe care toti cred ca e bine sa il iei de Craciun si va fi cadoul perfect?

Si nu doar de sarbatori. Cautarea cadoului "perfect" este valabila si cand vizitezi pe cineva care s-a mutat in casa noua, s-au cand cauti un cadou de logodna / cununie sau de nunta, un cadou pentru o zi onomastica sau de nastere...si orice alta ocazie care ne obliga sa luam cadouri. Spun "ne obliga" pentru ca, cadourile pot fi cumparate si fara motiv, doar din afectiune pentru o persoana, doar pentru a face o surpriza. Si atunci "gestul conteaza".
Exista oameni care isi cumpara ei singuri tot ce isi doresc si atunci cautarea unui cadou pentru ei e ceva mai dificila. Fie ca le cauti ceva trasnit, sau ceva personalizat pentru ei...sau poate cat mai multe cadouri in speranta ca unul din ele va fi pe placul cadorisitului. Mai exista si cazul in care persoana careia ii veti face cadou nu e chiar genul care sa aprecieze arta, sau obiectele decorative, ci mai degraba cadourile substantiale. Si atunci se pune accentul pe "lucrurile de firma". Dar asta presupune ca stim gusturile persoanei respective; ce firma prefera, ce stil...ce artist...Sau daca e o persoana mai visatoare, genul "flower power" si atunci trebuie sa fie un cadou aparte, artistic...si nicidecum un cadou din timpurile noastre, ceva clasic.

Oare exista reguli ce pot fi aplicate si in a face cadouri, asa cum exista in cosmetica sau coafura? Si daca exista o astfel de arta, care ar fi criteriile dupa care sa ne ghidam? Exista cateva cadouri "clasice": un parfum bun, un vin mai aparte, vesnicul buchet de trandafiri...Dar astea erau valabile din vremurile cand erau greu de gasit aceste produse. Acum se fac cadou masini, case, diamante...


Eu incerc sa imi inchipui ca persoana respectiva e cu mine in magazin si incerc sa vizualizez ce si-ar cumpara; la ce s-ar uita daca ar fi acolo. De curand a trebuit sa fac un cadou mai aparte. Un cadou de Craciun pentru o persoana pe care nu o cunosc atat de bine, dar careia ii sunt recunoscatoare pentru omul minunat de langa mine. Nu stiu daca am reusit sa iau ceva care sa ii fie pe plac...si probabil nu o sa reusesc niciodata sa iau un cadou care sa exprime ceea ce simt, dar asta nu inseamna ca nu voi incerca de fiecare data.

Uneori e greu sa alegi un cadou..."daca nu o sa-i placa" sau "daca nu ii e bun". Dar ceea ce conteaza pana la urma este ca ai incercat sa iei ceva, oricat de mic, dar pe care l-ai impachetat cu toata dragostea. Cadoul este pana la urma pentru copiii din noi, dornici de o surpriza frumos impachetata, de o atentie...de afectiune.

Niciun comentariu: